Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Πόσο συχνά ακούτε την έκφραση “θα προσέχω σαν τα μάτια μου”; Εκφράσεις που δείχνουν πόσο πολύτιμα, αλλά ταυτόχρονα και πόσο εύθραυστα είναι τα μάτια.

Το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι η πρώτη περιοχή, που δείχνει τα σημάδια γήρανσης. Το δέρμα είναι πολύ πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο από την υπόλοιπη περιοχή του προσώπου, συνεπώς είναι επιρρεπές στην αφυδάτωση, στα σημάδια κούρασης και γήρανσης. Συνήθως κάνουν πρόωρα την εμφάνιση τους οι γραμμές και ρυτίδες, η απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας, η αφυδάτωση και οι μαύροι κύκλοι.

Η περιοχή του ματιού βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, υπάρχουν 22 μύες γύρω από τα μάτια μας και ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα μας πάνω από 10.000 φορές την ημέρα. Όσοι περισσότεροι μύες υπάρχουν σε μια περιοχή του προσώπου, τόσο πιο έντονες είναι οι εκφράσεις μας. Και όσες περισσότερες εκφράσεις κάνουμε, τόσο περισσότερες γραμμές, ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης εμφανίζονται. Ωστόσο, με τη γήρανση το δίκτυο του κολλαγόνου που προσφέρει στο δέρμα δομική υποστήριξη, αρχίζει να χάνει την ακεραιότητά του. Οι εξωτερικοί παράγοντες όπως η έκθεση στο ήλιο με  την UV ακτινοβολία αυξάνει τα επίπεδα των ενζύμων που διαλύουν και καταστρέφουν το κολλαγόνο στο δέρμα. Επίσης, το κολλαγόνο δέχεται επίθεση τόσο και από εσωτερικούς παράγοντες στο σώμα μας, με αποτελεσμα οι ίνες κολλαγόνου να χάνουν την σφριγηλότητα, αντοχή και δύναμή τους, προκαλώντας την χαλάρωση του δέρματος σε αυτήν την περιοχή.

Οι πιο συνήθεις ανησυχίες είναι:

Μαύροι κύκλοι: Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται γύρω από τα μάτια κυρίως λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης μελανίνης ή κακής κυκλοφορίας του αίματος ή γενετικής προδιάθεσης. Απασχολούν όχι μόνο γυναίκες αλλά και άνδρες.

Συχνά εμφανίζονται μετά από κούραση, ξενύχτι, πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή αλλά μπορούν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Οπως παθολογικές καταστάσεις, κακή χρήση καλλυντικών, γήρανση, κάπνισμα, κόπωση, παχυσαρκία ή ακόμα και η τριβή στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι τόσο λεπτό και από το συνεχές τρίψιμο δημιουργείται κοκκίνισμα και μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση κυρίως σε άτομα που υποφέρουν με αλλεργίες. Οι μαύροι κύκλοι δεν έχουν να κάνουν με το φούσκωμα κάτω από τα μάτια.

 Φούσκωμα- οίδημα: Τις περισσότερες περιπτώσεις το οίδημα είναι ακόμα πιο ενοχλητικό από τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, γιατί σε αντίθεση με τους μαύρους κύκλους δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα concealer ή make up, όσο σωστή και να είναι η απόχρωση των προϊόντων που έχουμε επιλέξει για την επιδερμίδα μας.

Το φούσκωμα οφείλετε στην πρόπτωση του λίπους. Τα φουσκώματα κάποιες φορές που σχηματίζονται, δημιουργούν σκίαση που μπορεί να φαίνεται ως μαύροι κύκλοι. Είναι πιο ορατό το πρωί γιατί, οφείλεται στη στασιμότητα της λέμφου κατά τη διάρκεια του ύπνου (συμφόρηση) και είναι γνωστός ως κατακράτηση νερού, καθώς συνδέεται με τη συσσώρευση υγρού. Επομένως είναι απαραίτητο να διευκολυνθεί η λεμφική αποστράγγιση στην περιοχή του περιγράμματος των ματιών για να μειωθεί το πρήξιμο. Επίσης, με την ηλικία, την κόπωση και το άγχος, αυτή η αποσυμφόρηση γίνεται όλο και λιγότερο αποτελεσματική και το πρήξιμο επιμένει.

Λίπωμα: Υπάρχει ένας άλλος τύπος πρηξίματος, ο οποίος κυρίως συνδέεται με τη γήρανση και οφείλεται στη συσσώρευση λίπους κάτω από τα μάτια γνωστό ως λίπωμα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ενυδάτωση της περιοχής των ματιών με έναν ορό ή κρέμα ματιών και η χρήση των κατάλληλων προϊόντων καθαρισμού και μακιγιάζ βοηθάει πολύ στην πρόληψη ή αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Καλό είναι να ξεκινάτε την περιποίηση από τα 20+  προκειμένου να διατηρήσετε µια καλά ενυδατωμένη επιδερμίδα που θα αντισταθεί καλύτερα στη γήρανση. Εφαρμόζετε την κρέμα µατιών µε ήπιες κυκλικές κινήσεις από μέσα προς τα έξω και μην εφαρμόζετε τους ορούς ή τις κρέμες  προσώπου στα µάτια. Στην αγορά υπάρχουν οροί και κρέμες εξειδικευμένες ειδικά για την ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Tips

  • Εφαρμόστε το concealer σας σε ένα με δυο τόνους πιο σκούρο από τη βάση της επιδερμίδας σας
  • Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητη, βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δεν την τρίβετε, δεν την ξύνετε και δεν την κακομεταχειρίζεστε
  • Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός καθώς θα πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες και έχοντας ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι, για να αποτρέψουμε τη συσσώρευση των υγρών στην περιοχή των κάτω βλεφάρων. Η οριζόντια θέση ύπνου σε θέση (μπρούμυτα) συντελεί στη συσσώρευση υγρών κάτω από τα μάτια και στην υπερβολική συγκέντρωση αίματος γύρω από τα μάτια.
  • Η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή η έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων προκαλεί οίδημα κάτω από τα μάτια.
  • Η αφυδάτωση του οργανισμού ευθύνεται συχνά για την εμφάνιση μαύρων κύκλων, πόσο μάλλον αν συνοδεύεται από κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντες που προκαλούν έλλειψη οξυγόνου στο αίμα.

Comments