Beauty Diaries by Beauty Line

Για να περιποιηθείτε σωστά το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα, θα πρέπει να γνωρίζετε τον τύπο δέρματός σας. Η γνώση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για απόλυτη λάμψη και ακτινοβολία της επιδερμίδας σας.

Επειδή ως γυναίκες η περιποίηση του προσώπου μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς μας, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες του δέρματός μας εξαρτώνται από με δύο κριτήρια: από τον τύπο και την κατάστασή του.

Τύποι δέρματος
Ο τύπος του δέρματός μας καθορίζεται από τα γονίδιά μας, ωστόσο μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 20 και το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, λιπαρό, μεικτό ή και κανονικό. Κάθε άτομο παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο τύπο, αλλά όχι απαραίτητα μία κατάσταση του δέρματος. Η κατάσταση του δέρματος μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους, για παράδειγμα μπορεί να μην έχει λάμψη, να είναι αφυδατωμένο ή ακόμα και ευαίσθητο, να παρουσιάζει λεπτές γραμμές, ρυτίδες, μαύρα στίγματα, έλλειψη σφριγηλότητας ή ορατούς πόρους. Οι τύποι του δέρματος ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες στους οποίους εκτίθεται, όπως το κλίμα και η ρύπανση, τα φάρμακα, το άγχος, οι κληρονομικοί παράγοντες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.

Κανονικό δέρμα
Σπάνιος τύπος (τον συναντάμε κυρίως στα παιδιά), που αναφέρεται συχνά ως ισορροπημένο δέρμα: δεν είναι ούτε πολύ λιπαρό ούτε πολύ ξηρό, έχει ματ όψη και είναι φωτεινό και απαλό με μικρούς πόρους. Επίσης, δεν τραβά και δεν γυαλίζει. Ακόμα όμως και το κανονικό δέρμα, που θεωρητικά είναι ισορροπημένο και διαθέτει το ιδανικό PH, μπορεί να υποφέρει από τις αλλαγές του καιρού. Για παράδειγμα, τον χειμώνα μπορεί να αφυδατωθεί και να γίνει ξηρό.

Λιπαρό δέρμα
Παράγει περίσσεια σμήγματος, δηλαδή υποφέρει από υπερέκκριση του σμηγματογόνου αδένα. Γυαλίζει, έχει διεσταλμένους πόρους, είναι θαμπό, έχει μη λεία επιφάνεια και παχιά υφή. Το λιπαρό δέρμα συνήθως καθορίζεται γενετικά, ωστόσο μπορεί να είναι και συνέπεια κάποιων εσωτερικών παραγόντων, όπως οι ορμονικές μεταβολές, το κλίμα κάθε εποχής και τα επιθετικά προϊόντα καθαρισμού. Παρόλα αυτά αισθάνεται άνετο, ακόμα και χωρίς τη χρήση κρέμας.

Μεικτό δέρμα
Πρόκειται για τον τύπο δέρματος, όπου η ζώνη Τ είναι λιπαρότερη από το υπόλοιπο πρόσωπο (οφείλεται κυρίως στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος), με τάση ξηρότητας στα μάγουλα. Τον χαρακτηρίζουν οι διασταλμένοι πόροι, τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια ή οι ερεθισμοί και η θαμπή χροιά.

Ξηρό δέρμα
Το δέρμα που στερείται από λιπίδια και νερό, έχει την τάση να ξεφλου- δίζει και πάσχει όλη μέρα από συνεχή αίσθηση δυσφορίας με ποικίλους τρόπους: τσούξιμο, κνησμό, αίσθηση τραβήγματος, κάψιμο, έλλειψη απαλότητας και ελαστικότητας κτλ. Η ξηρότητα μπορεί να επιδεινωθεί από παράγοντες, όπως η ηλικία, η δίαιτα (ανεπάρκεια βασικών λιπαρών οξέων), ο ήλιος ή οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες χωρίς τη σωστή προστασία, αλλά και χρησιμοποιώντας μη κατάλληλα καθαριστικά προϊ- όντα ή λοσιόν. Το ξηρό δέρμα έχει λεπτή και ομοιόμορφη υφή, όπως και ματ εμφάνιση, ενώ συνήθως υπάρχει ερεθισμός και ευαισθησία σε όλο το πρόσωπο, όπως και ορατές λεπτές γραμμές και τραχύτητα.

Κατάσταση δέρματος
Η ευαισθησία είναι μία από τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το δέρμα και ταλαιπωρεί όσους την αντιμετωπίζουν. Υπάρχει η πιθα- νότητα να γεννηθείτε με ευαίσθητο δέρμα, ή να το αποκτήσετε με την πάροδο του χρόνου, λόγω της χρήσης μη κατάλληλων καλλυντικών (σκληρά καθαριστικά κτλ.), της σκληρότητας του νερού, του τρόπου ζωής σας (άγχος, τσιγάρα) και τις κλιματολογικές συνθήκες (ρύπανση, υπερβολική έκθεση στον ήλιο).

Το ευαίσθητο δέρμα είναι τραχύ στην υφή και επιρρεπές σε ερεθισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι επώδυνοι και να έχουν ως αποτέλεσμα ερυθρότητα και κηλίδες, έντονο το αίσθημα θερμότητας ή καύσης, κνησμό, μυρμήγκιασμα και τράβηγμα σε ορισμέ- νες περιοχές του προσώπου. Το αφυδατωμένο δέρμα, από την άλλη, στερείται νερού κι αυτό επιδεινώνεται από παράγοντες, όπως η ηλικία, ο ξηρός αέρας από τα κλιματιστικά, η χρήση ακατάλληλων καθαριστικών ή λοσιόν, η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση, ο άνεμος, το κάπνισμα, το άγχος και η κακή διατροφή. Αναγνωρίζεται από την έλλειψη ελαστικότητας και απαλότητας, την απώλεια ακτινοβολίας και την εμφάνιση λεπτών γραμμών αφυδάτωσης. Προσωρινή δυσφορία μπορεί να γίνει αισθητή ιδιαίτερα μετά τον καθαρισμό, όταν εμφανιστεί η αίσθηση τραβήγματος. Συχνά μπορεί να ξεφλουδίζει και να παρουσιάσει λεπτές γραμμές, ενώ συνήθως έχει θαμπή χροιά.

Comments